torsdag 18. juni 2009

Bøker er en fin ting :)

For noen uker siden leste jeg en utrolig bra bok. Det er utrolig lenge siden jeg har lest noen annen bok enn skolebøker, men det har det blitt en slutt på nå, i og med at jeg imorra offisielt er ferdig med videregående :D

Boka jeg leste heter "Jeg var Dr. Mengeles assistent", eller "Dr. Mengele boncoló voltam az Auschwitz- i krematoriumban" på originalspråket om du vil. Boka er skrevet av Miklós Nyiszli i 1946 og er "En jødisk leges erindringer fra Auschwitz-Birkenau".
Boka handler om Miklós Nyiszli som var en rumensk jøde, som kom fra Ungarn, som blir sendt til Auschwitz sammen med kona si og sin 15 år gamle datter. Da de kommer dit blir gruppen delt i 2, en kolonne til høyre og en til venste. Gruppen til høyre er så heldige(om ikke uheldige) å bli torturert litt til, mens gruppen til venste må møte sin skjebne i gasskamrene rett etter oppdeling. Familien Nyiszli kommer i gruppen til høyre, og det er herfra historien til Miklós begynner.

Dr. Mengele var en lege som var medlem av SS. Han var syk i hodet sitt, og var veldig interessert i tvillinger, dverger, siamesiske tvillinger og andre folk som hadde noe særegent ved seg, da dette var noe han kunne undersøke og gjøre eksperimenter på og med.

Miklós var utdannet lege i Kiel, kunne tysk flytende, og da han var den eneste som turte å stå fram foran dr. Mengele under oppdelinga da dr. Mengele skilte ut legene fra de andre, endte han opp som dr. Mengeles assistent. Dette ga han selvfølgelig goder i forhold til de som bodde i brakkene, men han så og fikk vite mye mer enn alle andre, som han gjerne skulle vært foruten. Han så og hørte hva som skjedde i gasskamrene og krematoriene, og det er utrolig fæle greier.

Han var medlem av den 12. Sonderkommandoen, som bestod av fanger som var plukka ut for tvangsarbeid for SS.

Handlingen starter i mai 1943 da Miklós ankommer jernbanestasjonen ved Auschwitz.

Utolig bra bok, men ganske så trist også. Den synes jeg alle burde lese rett og slett! :)

1 kommentar:

Ragnhild Regnbue sa...

Oh, den hørtes skikkelig spennende ut! Må få lest den!